Norsk Julefrokost med juleølsmagning – 23 november 2023

599,00 kr.

Traditionel norsk julemad er smagfuld og spændende. Den varierer stærkt fra region til region og vi besøger de fleste.  Processene bag går århundrer tilbage, og du får gærede, ludede, tørrede og røgede versioner.  Der er både fisk og kød på menuen.

Til retterne serverer vi en variation af juleøl.

1 på lager

  Oplev den varierede norske julemad!

  Norsk julemad gemmer flere skatter. Kogebogforfatter og nordmand Jan-Erik Ingvaldsen og hustru, inviterer igen til at gå på skattejagt i den norske julemenu. Det hele sker hjemme i hans populære eventlejlighed, med Københavns bedste udsigt.  Det vil være en norsk julemenu, godt øl og gode anekdoter. Du får en 7 retters menu, med 5 varierede juleøl til. Sidste år blev det hurtig udsolgt, og var en lystig førjulsaften

  Vi starter i Valdres.  Hvor de laver en “kemisk proces, værd en Nobelpris”, som bandet Hellbillies synger,  En fermenteret fjeldørret, som jeg marinerer i IPA, serveret med kartofler, løg og lefse,  Fantastisk!  “Norge Chokerer!” siger Gordon Ramsey. Han siger videre: En nydelig smag!

  Vi fortsætter med den veganske sennepssild. Jan-Erik har udgivet verdens første Ølvegetar kogebog. Her giver han sin version af sennepssilden

  Så er det tid for sylte. I Norge laver man pressesylte og Charlotte har lært af min mor og moster, og bringer traditionen videre. Den serveres selvfølgelig med lefse, hjemmelavet sennep og hjemmelavede rødbeder.

  I mange steder i Norge, spiser man mølje til frokost på Juleaften.  Det skal vi selvfølgelig prøve!  Serveret med flatbrød.

  Hæng en torsk ude til tørring i 3 måneder, lad den så eftermodnes inde i 2-3 måneder, læg den så i vand i 5-6 dage, så lægger du den 2 dage i vand med lud, så den bliver giftig, så 10 dage i vand igen, så den bliver spiselig. Da har du delikatessen ludfisk.  Det bliver spsit tonsvis af ludfisk op til jul i Norge, og den bliver serveret på tradionelt vis.

  Gud tog et ribben fra Adam og lavet Eva. Nogle landmænd i Vestnorge fandt ud at man kunne tage ribben fra får, salte og tørke de, ja nogle gange til og med ryge de.  Så finder man nogle birkepinder og damper ribbenene.  Jeg synes Gud og Landmændene er i tæt konkurrence om hvem som har lavet det bedste produkt.

  Som I måske har fornemmet, er pinnekjøttet min norske favorit til jul. 31% af nordmænd spiser Pinnekjøtt på juleaften.  Primært på Vestlandet, men området udvides. Pindekødet serveres med kartofler og kålråbimos (mums!), tyttebær , samt sky fra dampeprocessen. Himmelsk!

  Til dessert får du kromkaker med jordbærkrem, en fantastisk avslutning. 

  Til maden laver vi en ølsmagning som viser hvor varierede juleøl kan være.

  Læs mere om de norske julemadtraditioner her.

  Se også vores arrangement : Smalahove menu!

  Menu

  Velkomstdrink

  Vi starter med en velkomst øl og akvavit coctail

  IPA marineret Rakfisk

  Vi marinerer rafisken i IPA først. Så serverer vi den på tradtionelt vis med lefse, kartofler og løg.

  Plantebasert Senneps”sild”

  Sild hører julen til. Hvad med at prøve en plantebaseret version, baseret på aubergine.  Serveret på rugbrød med kapers, rødløg og dild.

  Traditionel Norsk Sylte

  Pressesylte var en fast ret til jul da jeg vokset op.  Det bliver en traditionel norsk opskrift, serveret med lefse, sennep og hjemmelavede rødbeder.

  Traditionel Mølje på kraft fond

  En mellemret, serveret med flatbrød. Vi bruger kødfonden og serverer med flatbrød, som man går midt på juleaftenen i Norge.

  Ludfisk

  Serveret på traditionel vis med bacon, baconfedt, ærtepure og kartofler.

  Pinnekjøtt

  Pindekødet bliver serveret med Vossakorv, kålrabimos, kartofler og kogesky.

  Krumkaker med jordbærkrem

  De dejlig sprøde kromkaker fyldes med jordbærkrem

  Ølsmagning med håndværksøl

  Til maden vil du få smage 5 varierede juleøl. Det vil så være mulig å kjøpe mer øl, om du vil have nogle flere i hyggeligt lag.

  “En stor kulinarisk oplevelse”

  “Dette var simpelthen så fantastisk, at det var ingen stjerner å trekke. Tankene, fantasien, planlegningen, innkjøpene, utførelsen, gjestene, den enorme spennvidden i ølutvalget, 10 forskjellige akevitter og rammene gjorde dette til en opplevelse på Noma-nivå (ja, jeg har vært der).”

  Pål Rikter

  “Jeg er frisk på en sådan oplevelse igen!”

  “Ved bordet fik vi den ene lækre frokostret, tilberedt med øl, efter den anden. Man kan tydeligt mærke at der er lagt kærlighed i hvert enkelt stykke mad

  Vi var alle meget forbløffet over den lækre sildemad, som man ved første bid var overbevist om indeholder rigtig sild, men det gør den ikke – det er vegetarsild med Aubergine”

  Ronnie Efland – vinder hovedpræmie julekalender 2020

  DANSKE ØLENTUSIASTER NÆSTVED
  STÅENDE APPLAUS

  “Tak for god mad, øl og inspiration til vegetarmadens verden. Præsenteret på den bedste måde”
  Marianne L.H

  “Tak for en fantastisk aften – Den bliver sent glemt”
  Louise H

  “Takker for en skøn aften. Lækker mad og godt øl! Meget imponeret over vegetarmaden. Håber jeg vår fornøjelsen igen”
  Marianne S.P

  Forts. DANSKE ØLENTUSIASTER NÆSTVED
  STÅENDE APPLAUS

  “Tak for go’ øl og mad, og vi må ses igen til mere god øl og mad”
  Martin Bo

  “Det var et super arrangement, som vi håber at gentage en anden gang. Forventningene blev til fulde opfyldt”
  Søren P

  “En meget positv oplevelse og vi sluttede af med Beeramisu”
  Jette V-A